Vzdelávanie nevidiacich a slabozrakých oslavuje 90. výročie svojho vzniku

04.05.2012 Levoča

Levoča 4. mája (TASR) – Vzdelávanie slabozrakých a nevidiacich na Slovensku si dnes pripomína 90. výročie svojho vzniku. Pokračovateľom tejto tradície je na Spiši Spojená internátna škola pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči. "Začalo to ako Československý štátny ústav pre slepcov, potom to pokračovalo rôznymi základnými školami a až teraz je to Spojená škola internátna," uviedla riaditeľka školy Šarlota Múdra.
Na začiatku vzdelávania to mali pedagógovia veľmi ťažké, keďže detí bolo málo, neboli žiadne pomôcky a učitelia nemali potrebnú kvalifikáciu a vzdelanie. "Skúsenosti získavali spolu s tým, že učili tieto deti, neskôr už prichádzali odborníci, získavali sme skúsenosti zo zahraničia, dnes už môžeme povedať, že sme moderná inštitúcia, ktorá vzdeláva podľa najnovších počítačových technológií," vysvetlila Múdra. Podľa nej nastal najväčší obrat po revolúcii, kedy prišlo veľa nových pomôcok a názorov vo vzdelávaní takto postihnutých detí.
Na Slovensku sú dve špeciálne školy pre nevidiacich a slabozrakých, okrem Levoče takto vyučujú aj v Bratislave. "K nám chodia deti z veľmi širokého okolia, preto aj máme internát. Máme vyše 100 chlapcov a dievčat, medzi ne patria deti, ktoré chodia do materskej školy, aj deti, ktoré navštevujú praktickú školu, čiže vychodili špeciálnu základnú školu a dopĺňajú si tu vzdelanie," pokračovala Múdra. V škole sa zameriavajú na pomocné práce v kuchyni. Vzdelávanie slabozrakých a nevidiacich detí je podľa nej úplne iné ako pri zdravých deťoch. "To vzdelávanie musí prebiehať cez hmat a cez sluch, frontálne vzdelávanie je takmer nemožné, čo by učiteľovi v bežnej škole určite chýbalo, je tabuľa, väčšinou všetky deti vzdelávame individuálne," vysvetlila riaditeľka školy.
Okrem úplne nevidiacich sú tu deti, ktoré majú zvyšky zraku, ktorý si musia šetriť, a naopak deti so zvyškom zraku, ktorý treba rozvíjať. "Deti sa môžu vyučovať v špeciálnej škole, alebo sú začlenené do bežnej triedy. Veľkou pomocou je to, že môžu byť v školách asistenti, na nich sú však potrebné financie," konštatovala Múdra.
Absolventi levočskej špeciálnej školy sa sem často vracajú a riaditeľka dostáva mnohé pozitívne informácie o žiakoch, ktorí školu ukončili. "Radi prídu, porozprávajú o svojom živote, myslím, že mnohí z nich sa uplatnili v spoločnosti. Tí šikovnejší majú zvládnuté aj vysoké školy, máme vyštudovaných žurnalistov, psychológov, právnikov, učiteľov, hudobníkov je veľa a tiež masérov," zdôraznila Múdra. Zrakovo postihnutí sú podľa nej v oblasti zamestnania z časti diskriminovaní, avšak šikovnejší sa vedia uplatniť na trhu práce.
 

Vyberte región